...............................Stránky jedné dračice, žijící mezi lidmi...........................

Apocalyptica

10. července 2006 v 12:36 | Scalie De Dragonis |  Hudba
Nj, Apocalyptica, tu já taky ráda . :)
Ze začátku zastíněná skupina z Finska,se stala jednou z nejlepších metalových skupin všech dob.
Její zvláštností je interpretace původně heavy metalových skladeb,osobitým způsobem pro violoncello.
Skupina je složena ze 3(původně 4) klasických cellistů, kteří krom heavy metalu hrají také klasickou hudbu.
Skupina získala věhlas adaptacemi skladeb skupin Mettalica a Sepultura. Později však vytvořili i svoje originální díla (Inquisition Symphony a Cult), na kterých je stále znatelný vliv heavy metalu. S albem Reflections se ale mírně vzdálili od svého původního cello rocku.
Složení skupiny
Eicca Toppinen (Eino Toppinen) - cello
Paavo Lötjönen - cello
Perttu Kivilaakso - cello
Mikko Siren - bicí (také členem skupiny Megaphone).
Občas se k nim přídá i dřívější člen kapely Antero Manninen
Dřívější členové:
Antero Manninen
Max Lilja
Recenze na desku Apocalypticy-Apocalyptica
Historie finského seskupení, jehož hlavní zbraní je cello, začíná na poli klasické hudby v roce 1993, kdy byl ještě se jménem Apocalyptica spojován kvartet z Helsinek. V čtyřčlenném složení vydali album "Cult", kterým definovali jejich vlastní specifický žánr cello-rock. Nasledující "Reflections" a bohužel ani nová deska "Apocalyptica" se kvalitám a rozmanitosti debutu nemůže rovnat, ale i tak novinka, nyní už jen trojice Eicca Toppinen, Paavo Lötjönen a Perttu Kivilakso, nezklamala. Svůj podíl na tom má i spolupráce s vokalisty dvou komerčně nejúspěšnějších finských metalových kapel současnosti HIM a The Rasmus.
Zpěvák The Rasmus Lauri Ylönen napsal text a nazpíval hned první skladbu a druhý singl "Life Burns!", u které máte zpočátku i pochybnosti, jestli jde vůbec o album Apocalypticy, stejně tak by mohla skladba otevírat i album The Rasmus. Důvodem je především absence smyčců, ale na druhou stranu podkres kytar a bicích je mnohem typičtější pro Apocalypticu, a tak nakonec zjišťujete, že jste skutečně doma. O tom už vás stoprocentně přesvědčí i další track s názvem "Quutamo", který je již sólem pro cello. Dalším příspěvkem Lauriho tentokrát společně s Jeho pekelným Veličenstvem, jak si trochu egocentricky říká Ville Valo, je průvodní singl "Bittersweet", který osobně považuji za jednu z nejlepších spoluprací Apocalypticy vůbec, přestože mezi kapely, se kterými Apocalyptika spojila své hudební cesty, patří například Metallica nebo Guano Apes. Jde o jedinečný duet, kde hluboký barytonový hlas Villa Vala zastává roli temné strany, zatímco Lauriho vysoká linka zase naději. Mezi skladby z dílny Apocalyptiky, které nezapřou tvůrčí minulost, patří "Distraction" nebo "Fisheye", kde vás opět táhlá melodie smyčců nutí poslouchat až do konce.
Diskografie:
1996 Apocalyptica Plays Metallica By Four Cellos
1998 Inquisition Symphony

1998 Harmageddon [Single]
2000 Cult
2000 Cult [CD 2 (special edition)]
2001 Path vol. 2 [Single]

2002 The Best Of Apocalyptica
2002 Hope vol. 2 [Single]
2003 Faraway vol. 2 [Single]
2003 Reflections

2003 Reflections Revised

2003 Seemann [Single]

2004 Bittersweet [Single]

2005 Wie Weit [Single]
Ukázky hudby:
Videa:

 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Niki Niki | E-mail | Web | 22. července 2006 v 23:13 | Reagovat

Já žijujen pro Apocalypticu! zbožňuju ji a ty to víš! :P (Hip Hop neni tak špatnej, když máš dobrou českou skupinu...hih)

2 Alla Alla | E-mail | Web | 12. srpna 2006 v 18:25 | Reagovat

Apocalypticu mám hodně ráda, ale hlavně poslouchám ten punk:)

3 Kkk Kkk | 10. července 2007 v 18:10 | Reagovat

jen škoda že je to placený...

4 Scalie De Dragonis Scalie De Dragonis | 10. července 2007 v 21:19 | Reagovat

njn, oni to holt ted udelali tak... zkusim najit jiny odkazy.. :]

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.